Dlaczego szparagi są gorzkie? Dodaj do gotowania jeden produkt, goryczka zniknie

Joanna Leśniak

Opracowanie Joanna Leśniak

Szparagi to delikatne, smaczne i pełne witamin warzywa. Pojawiają się na stołach na przełomie wiosny i lata, wzbogacając potrawy unikalnym smakiem. Mimo tego, że cieszą się dużym wzięciem, znane są również ze swojej lekkiej goryczki, która może zniechęcić niektórych smakoszy. Dlaczego szparagi są gorzkie? Jak temu przeciwdziałać? Znajomość kilku kulinarnych sztuczek pozwoli przygotować popisowy posiłek sezonowymi warzywami w roli głównej.

Wykorzystaj w pełni sezon na szparagi
Wykorzystaj w pełni sezon na szparagi123RF/PICSEL

Dlaczego szparagi są gorzkie?

Charakterystyczny smak wynika głównie z obecności naturalnych związków chemicznych, które chronią rośliny przed szkodnikami i chorobami. Efektem ubocznym takiej obrony staje się specyficzny smak.

Trzeba jednak wiedzieć, że nie wszystkie odmiany są takie same. Wiele zależy także od sposobu uprawy i przechowywania. Warto pamiętać, że bardziej wyczuwalną goryczką cechują się szparagi białe. Jeśli zależy ci na delikatniejszym smaku, wybierz szparagi zielone.

Jak kupować szparagi, żeby były smaczne?

Niestety, nie każdy może cieszyć się smakiem sezonowych warzyw z własnego ogródka. Pozostają nam więc zakupy w warzywniakach i na targach. Podczas tej czynności ważna jest obserwacja i wybór dorodnych okazów, które po krótkiej obróbce będą smakować wybornie.

Sezon na szparagi trwa od maja do czerwca. W tym terminie są najdorodniejsze, najsmaczniejsze i mają najwięcej substancji odżywczych. Kupując szparagi, zwróć uwagę na to, aby ich główki były zamknięte, a końcówki lekko wilgotne. Warzywa powinny być jędrne. Spróbuj je delikatnie potrzeć — powinieneś usłyszeć ciche skrzypienie.

Czy szparagi trzeba obierać?

W przypadku zielonych szparagów nie jest to konieczne. Wystarczy jedynie umyć je i odciąć zdrewniałe końcówki. Inaczej rzecz wygląda, gdy mowa o białych szparagach — wymagają obierania. Najlepiej wykonać to niewielkim nożykiem lub obieraczką do warzyw. Zacznij od strony główki, kierując się ku dołowi. Taka technika ogranicza rozprowadzanie gorzkiego smaku na całej długości warzywa.

Jak gotować szparagi, żeby nie były gorzkie?

Zadanie nie jest trudne. Wszystko pójdzie po naszej myśli, o ile będziemy przestrzegać kilku zasad. Zaleca się, by szparagi gotować w wysokim, ale wąskim garnku. Główki powinny wystawać nad poziom wody. Są na tyle miękkie, że do ich ugotowania wystarczy para wodna.

Sezon na szparagi trwa od maja do czerwca.
Sezon na szparagi trwa od maja do czerwca.123RF/PICSEL

Czas gotowania szparagów zależy od odmiany:

  • Obróbka zielonych szparagów jest krótsza, zajmuje zwykle od 6 do 8 minut.
  • Gotowanie białych szparagów zajmuje trochę dłużej, bo 10-12 minut.

Do garnka zaleca się dodać łyżeczkę cukru i soli. Nieodzownym składnikiem okazuje się odrobina mleka, która sprawia, że szparagi nie są gorzkie. Niepozorne dodatki pozwalają też zachować świeży kolor warzyw.

Dietetyk: W Polsce jest tolerowanie słodyczy i zachęcanie do ich jedzeniaINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas