Słodkie przekąski z truskawkami i mascarpone. Te desery schowaj przed łakomczuchami

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Zanim prawdziwie polskie truskawki pojawią się w sklepach, warto zawczasu zaplanować listę deserów, jakie będziemy chcieli z nich przyrządzić. W ten sposób nie ominie nas żadna truskawkowa przyjemność. Słodkie i soczyste owoce doskonale komponują się z gęstym serkiem mascarpone. Doradzamy, by właśnie od takiej kombinacji zacząć cukiernicze popisy. Przedstawiamy trzy niezwykle proste, a zarazem efektowne desery dla każdego – doświadczonego i początkującego.

Tarta z truskawkami
Tarta z truskawkami123RF/PICSEL

Tiramisu truskawkowe

Powoli rozpoczynający się sezon na truskawki już a chwile powita nas widokiem przepysznych ciast i deserów, w którym soczyste owoce grają główną rolę. Jednym z pyszniejszych przysmaków jest tiramisu truskawkowe. To deser będący ciekawą alternatywą dla tradycyjnego włoskiego smakołyku, w którym wyraźnie wyczuwalne są nuty kawowe. Słodką przekąskę przygotujemy zarówno w tortownicy, jak i zwykłej szklance czy pucharku.

Składniki na tiramisu truskawkowe

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 500 g mascarpone
  • ¾ szklanki mocnego espresso
  • 2 łyżeczki likieru amaretto
  • 150 g truskawek
  • 200 g podłużnych włoskich biszkoptów
  • kakao bez cukru
  • świeże owoce i listki mięty do dekoracji

Przygotowanie tiramisu truskawkowego

  1. Do suchej i czystej miski wbijamy trzy białka, dodajemy szczyptę soli i zaczynamy je ubijać na sztywną pianę.
  2. W oddzielnym naczyniu miksujemy żółtka z podaną porcją cukru. Końcowo masa powinna być idealnie puszysta i w jasnożółtym kolorze.
  3. Do tak przygotowanej masy z żółtek i cukru dodajemy stopniowo mascarpone i miksujemy po każdej porcji.
  4. Masę z mascarpone doprawiamy dwiema łyżeczkami amaretto i delikatnie dodajemy do niej ubite na sztywno białka.
  5. Na dno wysokich szklanek lub pucharków wykładamy biszkopty lekko zamoczone w przestudzonej kawie.
  6. Kolejną warstwę tworzą pokrojone w kostkę truskawki, a następnie masa z mascarpone. Podane kroki powtarzamy do momentu, w którym szklanki całkowicie się wypełnią.
  7. Tak przygotowane tiramisu truskawkowe obficie posypujemy ciemnym kakao i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny.
  8. Tiramisu truskawkowe podajemy ze świeżymi owocami i listkami mięty. Smacznego!

Krucha tarta z truskawkami i mascarpone

Wszyscy zwolennicy truskawek ze zniecierpliwieniem przebierają nogami, czekając na moment, w którym sklepy i okoliczne stragany wypełnią się soczyście czerwonymi owocami. W ruch pójdzie blender, dzięki któremu przygotujemy orzeźwiający koktajl. Z odmętów szafek kuchennych wyciągniemy formę do tarty, w której powstanie kruche ciasto, po brzegi wypełnione słodkim kremem z mascarpone. Jego wierzch koniecznie muszą ozdobić smakowite owoce.

Krucha tarta z truskawkami i mascarpone to doskonały pomysł na deser po obiedzie
Krucha tarta z truskawkami i mascarpone to doskonały pomysł na deser po obiedzie123RF/PICSEL

Składniki na kruche ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki na krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 400-500 g truskawek

Przygotowanie kruchej tarty z truskawkami i mascarpone

  1. Mąkę pszenną przesiewamy do miski, dodajemy trzy łyżki cukru pudru oraz zimne i pokrojone w kostkę masło.
  2. Podane składniki zaczynamy ucierać w dłoniach do momentu, w którym powstaną okruszki przypominające kruszonkę.
  3. W kolejnym kroku dodajemy jajko, nadal zagniatamy rękoma i formujemy gładką kulę. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 c. Przekładamy do natłuszczonej formy na tartę, spód nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15-20 minut.
  5. Zimną śmietankę 30% ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do niej serek mascarpone połączony z cukrem  pudrem.
  6. Tak przygotowany krem wykładamy na upieczony i całkowicie wystudzony kruchy spód. Wierzch ciasta ozdabiamy truskawkami pokrojonymi w połówki.
  7. Tartę z truskawkami schładzamy w lodówce i podajemy jako deser do popołudniowej kawy. Smacznego!

Naleśniki z truskawkami i serkiem mascarpone

Doskonałe ciasto naleśnikowe bez trudu pomieści nawet najbardziej bogaty farsz. W wielu domach tradycyjnie podaje się naleśniki ze słodkim twarogiem, a w wersji wytrawnej - z pieczarkami i żółtym serem. Początki sezonu truskawkowego to doskonała okazja, by połączyć pachnące owoce z serkiem mascarpone i schować je w elastycznym naleśniku. Przepis jest niezwykle prosty, a efekty jak z najlepszej cukierni.

Składniki na ciasto naleśnikowe

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 średnie jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • ½ łyżeczki cukru
  • szczypta soli

Składniki na krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 250 g truskawek
  • ½ szklanki śmietanki kremówki 30%
  • kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie naleśników z truskawkami i serkiem mascarpone

  1. Do miski przesiewamy szklankę mąki pszennej, wbijamy trzy jajka, wlewamy wodę oraz mleko i doprawiamy solą.
  2. Na koniec do masy dodajemy jeszcze olej i całość dokładnie mieszamy trzepaczką lub mikserem. Powinniśmy uzyskać gładką i pozbawioną grudek masę.
  3. Na palniku porządnie rozgrzewamy patelnię, a następnie chochlą wlewamy porcję ciasta i smażymy do zarumienienia z każdej strony.
  4. Usmażone naleśniki przekładamy na talerz i zabieramy się za przygotowanie nadzienia na bazie truskawek i mascarpone.
  5. Serek mascarpone przekładamy do miski, dosypujemy łyżeczkę cukru z wanilią i dokładnie mieszamy.
  6. Umyte i osuszone truskawki kroimy w plasterki, a następnie łączymy je z drobno posiekanymi listkami mięty.
  7. Na każdego naleśnika wykładamy łyżkę serka, rozsmarowujemy, wierzch posypujemy truskawkami z miętą i zwijamy w rulon lub składamy jak trójkąt.
  8. Tak przygotowane naleśniki z truskawkami i mascarpone idealnie smakują na ciepło lub zimno. Możemy dodatkowo posypać je cukrem pudrem, udekorować bitą śmietaną lub polewą czekoladową. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Torcik z truskawkami i galaretkąPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas